Zutphen is één van de oudste steden van Nederland. Prachtig gelegen aan de IJssel, stoere stadsmuren, middeleeuwse straten en steegjes, rijk verleden als Hanzestad, zeven torens, honderden monumentale gebouwen, unieke archeologische vondsten. Ontdek het zelf tijdens een stadswandeling of een tour op de step.

Vroege bewoning
Zutphen kent een zeer lange geschiedenis, het gebied kende al beschaving in de ijzertijd (circa 500 jaar v. Chr). Op de plek van de nieuwbouwwijk De Leesten zijn archeologische vondsten gedaan uit deze periode.

Zo’n duizend jaar geleden ontstond er een nederzetting, op de plaats waar de Berkel in de IJssel stroomt. Daar waar nu de historische binnenstad ligt. De naam Zutphen is het eerst genoemd in 1100, Sutphen. komt van ‘Zuid Venne’. Dit betekent een rivierduinencomplex tussen drassige weidegrond. Oftewel een goede droge plek om te wonen.

Een deel van de archeologische vondsten worden tentoongesteld in het stedelijk museum.

Hanzestad
In 1191 kreeg Zutphen stadsrechten, als één van de eerste steden in Nederland. Zutphen was een belangrijke handelsstad, er werd haring, boter, bier en hout verhandeld. Als onderdeel van het internationale hanzeverbond maakte Zutphen een rijke bloeiperiode mee. Uit deze tijd stammen het stratenpatroon, de markten, de koopmanshuizen, de kerken, kloosters en verdedigingswerken. In de late Middeleeuwen was Zutphen, naast welvarend, ook zeer machtig. De ‘gouden eeuw avant la lettre’ voor Zutphen zou duren tot het begin van de 15e eeuw, wanneer zij als belangrijke handelsstad werd verdrongen door het sterk opkomende Holland.

Meer informatie over de Hanzesteden is te vinden op: http://www.hanzesteden.info.

Torenstad
Zutphen wordt ook wel torenstad genoemd. Niet zo verwonderlijk want waar je ook kijkt: de vele torens van kerken, kloosters en stadspoorten steken hoog boven de stad uit. De toren van de Walburgiskerk is in de zomerperiode doorgaans op donderdag en zaterdag te beklimmen.

Voor actuele openingstijden kijk op: http://www.walburgiskerk.nl/openstelling.htm of informeer bij de TIP.

Rijk aan monumenten
De schoonheid van Zutphen wordt mede bepaald door de monumenten die de stad rijk is. 365 monumenten in de binnenstad: voor elke dag in het jaar één. Als je ook de hele gemeente bekijkt is het totale aantal monumenten nog indrukwekkender: ruim 450 rijksmonumenten en ruim 500 gemeentelijk monumenten.

De monumenten zijn erg divers, waaronder: (middeleeuwse) woonhuizen, kerken, kloosters, hofjes, begraafplaatsen, landhuizen, de drogenapstoren, de watertoren en complete stadsgezichten.

De Stichting Wijnhuisfonds heeft vele panden in bezit. Sinds 1927 restaureert het Wijnhuisfonds historische panden en zorgt vervolgens voor een nieuwe invulling. De teller is de 80 al gepasseerd. De stad blijft zo fraai en levendig.

Een uitgebreide omschrijving van de historie van Zutphen is te vinden op de website: http://www.kijkopzutphen.nl/