Parkeren in Zutphen weergeven op een grotere kaart

Parkeren in de binnenstad

In Zutphen betaalt u parkeergeld van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op vrijdagavond (koopavond) tot 21.00 uur.

 • langparkeren (hele dag) kost 1,30 euro per uur of 7,80 euro per dag;
 • middellang parkeren (maximaal 4 uur)  kost 1,70 euro per uur;
 • kort parkeren (maximaal 2 uur) kost 2,10 euro per uur. (vanaf 14 januari 2013)

Plattegrond van parkeerplaatsen in de binnenstad van Zutphen (Google maps).

Houtwal

Automobilisten moeten betalen voor een parkeerplaats op de Houtwal, het parkeerterrein achter het politiebureau. Het parkeertarief is 25 eurocent per uur met een maximum van 2 euro per dag. U kunt ook een jaarabonnement aanschaffen. Dat kost 75 euro.

Belparkeren

Door invoering van het belparkeren is het niet meer nodig om kleingeld op zak te hebben voor de parkeerautomaat. Belparkeren is een extra betaalmogelijkheid. U kunt natuurlijk ook gewoon met muntgeld of met chipknip betalen. Bovendien wordt er snel en veilig betaald en hoeft u zich niet te haasten omdat de parkeertijd afloopt. Bij belparkeren betaalt u voor de exacte parkeertijd. Belparkeren kan alleen op locaties met betaald parkeren (behalve op het polsbroekterrein bij Albert Heijn)

Hoe werkt het?

 1. U meldt zich aan bij een provider voor belparkeren (zie hieronder)
 2. Na het parkeren belt of sms’t u de locatiecode (nummer van 4 cijfers dat op de bebording bij de parkeerautomaat staat) naar de provider, hiermee start u de parkeertijd;
 3. Wanneer u weer vertrekt belt of sms’t u naar hetzelfde telefoonnummer om uw parkeertijd te beëindigen. De betaling van het parkeergeld stopt direct. U betaalt het reguliere straattarief en alléén voor de tijd dat u geparkeerd hebt. Als uw provider een app aanbiedt kunt u zich ook aan- en afmelden via de IPhone of Android app. De parkeerkosten worden betaald via de door u overeengekomen verrekenmethode. Alles gaat op basis van het kenteken, er hoeft geen kaart van de provider in uw auto te liggen;

Direct aanmelden voor belparkeren

Zutphen heeft er voor gekozen om zonder vaste provider te werken. U bent dus vrij te kiezen uit de providers die hier op de markt zijn. Om te kunnen belparkeren moet u wel bij een provider inschrijven. Hieronder staan de mogelijke providers.
• My order
• Parkmobile
• Park-line
• SMS-parking
• Sunhill-technologies
• Yellowbrick

Op zondagen en op feestdagen is parkeren gratis. De feestdagen zijn 1e en 2e kerstdag, Goede Vrijdag, 1e en 2e paasdag, 1e en 2e pinksterdag, nieuwjaarsdag, Hemelvaartsdag, Koninginnedag en Bevrijdingsdag.

 

Vraag en antwoord Belparkeren
 • Hoe worden de parkeerkosten verrekend?
  U betaalt het reguliere straattarief. In Zutphen is dit afhankelijk van de locatie. De provider houdt uw parkeerkosten automatisch bij. Een overzicht van de kosten vindt u als u bent ingelogd op uw persoonlijke internetpagina bij de provider.
 • Wat is de locatiecode?
  De locatiecode is een nummer van vier cijfers dat op de bebording bij de parkeerautomaat staat vermeld. Dit is de code die u door moet geven aan uw provider als u ergens parkeert. De locatiecodewordt ook wel paalnummer of zonenummer genoemd. Dit is afhankelijk van de provider. In Zutphen varieert deze code van 9701 tot en met 9724.
 • Kan ik met iedere mobiele telefoon betalen?
  Belparkeren kan met elk type mobiele telefoon en via elke telefoonprovider. Het maakt dus niet uit of u een telefoonabonnement of een prepaid-kaart heeft.
 • Hoe werkt het betalen?
  Het parkeergeld en de servicekosten worden verrekend via de provider en betaalt u periodiek (bijvoorbeeld per maand). U kunt zelf bij uw provider aangeven op welke manier u wilt betalen (acceptgiro, automatische incasso enzovoort).
 • Waar kan ik parkeren met een abonnement voor belparkeren?
  Overal waar je betaald kan parkeren kan dat ook met belparkeren. In Zutphen kunt u dus overal betalen met belparkeren, behalve op het AH-terrein.
 • Kan ik ook in andere gemeenten betalen voor het parkeren in andere gemeenten?
  Met een abonnement voor belparkeren kunt u in steeds meer gemeenten terecht. Kijk voor een actueel overzicht van deelnemende gemeenten op de website van uw provider.
 • Hoe werkt parkeer en bel op plaatsen waar je maar een bepaalde tijd mag parkeren?
  Als u parkeert in een gebied waar u maar een beperkte tijd mag staan (bijvoorbeeld maximaal 2 uur) dan moet u zelf de tijd in de gaten houden. De parkeertijd loopt automatisch af wanneer de maximale parkeertijd bereikt is. Sommige providers vermelden bij aanmelding de maximale toegestane parkeertijd.
 • Kan ik een waarschuwing krijgen wanneer mijn parkeertijd voorbij is?
  Afhankelijk van uw provider kunt u een waarschuwing krijgen dat de parkeertijd voorbij is. Op de website van de providers staat vermeld of deze service geleverd wordt en wat dit kost.
 • Wat gebeurt er als ik mij vergeet af te melden bij mijn provider?
  Vergeet u na het parkeren om u af te melden bij uw provider, dan loopt uw parkeertijd door tot de maximaal toegestane parkeerduur (in Zutphen 2 of 4 uur) of tot het moment dat u op die plaats niet meer zou hoeven te betalen. In Zutphen is dat tot 18:00 en op vrijdag tot 21:00. U kunt dit voorkomen door op uw persoonlijke pagina in te stellen dat uw provider u een herinneringsbericht stuurt.